note 4 uoalllsss

hye!aku dylla yang bajek sweet!

Friday, January 25, 2013

resipi kek velvet

BAHAN-BAHAN:

2 1/2 cup (250gm) - ayak tepung baru timbang
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1/2 cup (113gm) unsalted butter
2 1/2 cup (250gm) gula kastor - kurangkan lagi best
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 cup (240gm ) buttermilk
2 sudu pewarne merah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh baking powder

CREAM CHEESE FROSTING:

250gm creamcheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon/lime
1 sudu besar esen vanila
1 sudu besar susu segar
100gm gula aising

CARA-CARA MEMBUAT KEK:

A:Takde buttermilk?jom belajar. Guna susu segar+cuka putih.so,buttermilk yang tadi korang dah buat,campurkan dengan garam dan pewarna merah.dan ketepikan.
B:Tepung yang diayak tadi campur dengan serbuk koko.

1-Dalam bekas mix berkelajuan sederhana: mix butter sampai creamy.then masukkan gula kastor dan esen vanila.
2-masukkan telur sebiji demi sebiji.
3-masukkan B (tepung yang di campur) berselang-seli dengan buttermilk.sampai sebati
4-panaskan oven.
5-sediakan loyang.campurkan baking powder dan cuka.then.teros masuk ke dalam adunan tadi.kacau sekejap.teros masuk ke dalam loyang (yang di sapu butter supaya tak lekat) dan bersedia untuk di ovenkan.
6-masak selama 175c (25minit-30 minit).jangan terlebih masak.sebab nanti terlampau kering

*baking soda+cuka:masa campurkan 2 bahan ni.masukkan kedalam adunan sebelum buih habis.
*bila oven dah betol2 panas.dan bersedia untuk masak.baru sedia kan baking soda+cuka.
*part ni yang susah sikit la.

CARA-CARA CREAM FROSTING:

1-masukkan kesemua bahan sehingga pekat.jangan mix terlalu lama.nanty terlampau cair.

dah siap?korang ley pelbagai kan kek tu.buat berlapis2 ke tak pon hamik seketul besar tu.then ubuh cream frostimg atas tu ke.ekot la acane.tapi kalo korang dah terbuat tebal2 gedabak.korang nak potong kan?cara nya.korang sejukkan dalam peti ais dulu.then.baru senang nak potong.boley kan?

Oke!done.sebenarnya dok carik resipi kat blogger2 lain.tapi takde yang same yang kte nye.resipi ini pon amik kat tenet jugak.dan.aku pon dah try.cane?aku rase dak2 kelas aku penah rase.sedap tak?so.nah resipi.try oke.bagi bakal mak mertua ke.hikhik.
tata.loveD.












No comments: