note 4 uoalllsss

hye!aku dylla yang bajek sweet!

Thursday, December 27, 2012

tips hilangkan segugut style aku!

mood:masih study

hai korang.segugut?tak sehat?sengal2 badan?satu badan bengkak2 sakit?haa.pompuan terpilih je yang akan merasai nye.aku nak kongsi sikit.memang sakit giler2 biler sengugut,tapi nak cite kan kesakitan tu.tak terlepas.tak tao kenapa.mungkin ALLAH hanya bagi nikmat dekat orang2 camni je.kesakitan kan akan menghapuskan dosa.

oke.sekarang aku taknak pakai petua2.aku nak pakai pengalaman aku sendiri.
1-minum air panas.
panas yang mendidih?haishh.jangan la.ala,minum cam minum petang tu ha.air teh-o pon oke.lepas minum lepak dulu atas katil.insyaallah.lege sikit.

2-senaman kaki bawah badan
yang aku penah bace.then ternyata.boley diguna pakai.korang baring.sambil tu kaki dua-dua kat bawah badan korang.dimana tapak kaki korang akan berada kat punggung korang.biar tegang perut tu.bile rase letih.lurus kan kejap kaki.pastu buat semula sampai rase tak sakit.dan lenguh sangat2.kemudian korang tidur.waaa.nikmat!

3-letak iron
ni aku buat mase sekolah2 dulu.tapi dulu2 tak berani sangat guna ni.aku prefer gune air panas dalam botol.pastu tuam.tapi kat rumah advance cikit.sebab iron aku yang takde wayar tu.selamat la gune.sebab kehangatan dia akan hilang sikit2.

4-makan ubat
actually,aku tak amalkan pon makan panadol atao pon makan ubat wane pink tu.tapi kalo dah terdesak sangat cam nk study ke.nak pegi kelas penting ke.nak tanak.kene makan.sebab tak tahan wo.takkan nak tidur berdiri kan biler sakit.tapi aritu sebab aku terseliuh kaki,hospital university aku tu bagi ubat tahan sakit untuk kaki dan perot sekali.sebab di nampak aku pucat giler.aku makan tu je la.wane oren.tapi tak disaran kan.

5-kerap buang air besar
korang perasan tak?kalo sengugut mesti nak buang2 je kan?bese la tu.so.layan kan aje.sebab dia akan lega kan sikit perot korang.bile lepas buang yang besar ke kecik je.mesty lege cikit.ye dak?

ade lagi tak?tak egat.actually,sengugut aku takde la sampai tahap muntah2 sume kan.tahap aku masih biasa dimana hanya sengugut dalam hari 1-3 je.time mengalir ke dalam gandum tu.hehe.oke korang.tata!

4 comments:

missxiera said...

nice info..tp lau aku, senggugut siap mual2 mcm orang mengandung..gile bakhang~ :)tp yg pasti SENGGUGUT tu mmg sakit.! sob~

Dylla Bakri said...

haha.mmg ade pon.takpe.cepat2 kawen.cepat.

inna_risna said...

klo inna lebih prefer letak tuala yg dah rendam dgn air panas kat atas perut. nyaman rasanya. klo time sakit tu dtang time kat rumah, inna suka bila mama sapu2 perut inna. terasa suam2 panas tgn mama. sakit pn hilang serta-merta.

tp skrg nie almost 5-6 month xpernah senggugut dah. dah bhenti kot. =)

fatinsyafiqa said...

kalau aku senggugut aku cuba guna petua kau ni. miahaha.